tiistai 2. helmikuuta 2010

Pientä ihmistä odotellessa

Tänään aamu valkeni niin lumisena, että maisemaa ei erottanut taivaasta. Oli vain valkoista. Vähitellen lumisade väistyi ja antoi tilaa kirkkaalle, kuulaalle talvipäivälle, jossa oli ihan selvästi jo helmikuuta.

Viisi päivää lasketun ajan jälkeen minä olen tänään rauhoittunut - puhallellut ensin kiukkuisena aamulla ja sitten päättänyt, että olkoon tulematta. Ja luulin vielä varautuneeni ylimenoon, vaan kissan viikset. Kiukku alkoi kuitenkin haihtua osapuilleen samaan aikaan kuin lumisade ja loppupäivän tunnelma on ollut suorastaan kotoinen. Sain ajatukset jotenkin oikeille raiteille. Mikäs tässä ollessa, kun saa luvan kanssa viettää aikaa kotona, istua sohvalla ja kutoa, nukkua päiväunia niin että aurinko paistaa huoneeseen ja laittaa ruokaa ja leipoa. On vain yllättävän vaikea odottaa jotakin, jonka tietää olevan tulossa, muttei milloin. Ajatelkaapas, sellaisia asioita ei elämässä ole kovin montaa.



Kiireisen syksyn ja loputtoman kodin laittamisen keskellä olen kuin olenkin saanut jotakin lämmintä kudottua talvilapselleni. Ja onneksi niin moni muu taitava on jo nyt muistanut pientä ihmistä - voi miten ylpeänä tämä äiti pukee lapsensa päälle ihania villaisia lahjoja! Esimerkiksi rakkaat ompeluseuralaiset yllättivät minut ompeluseuran äitiyspakkaukselle ja se on kuulkaas niin hieno, etten ole vieläkään raaskinut purkaa asioita laatikosta vaan puran ja pakkaan sitä ja esittelen vieraille ja kyläilijöille.



Laatikossa oli kaksi erikokoista puuvillatakkia, molemmat aivan valloittavia, kesäinen pitsimyssy, alpakkaiset pikkuruiset sukat, lapaset ja säärystimet (en tiedä käyttävätkö vauvat säärystimiä, L totesi, mutta minä tiedän, että ainakin tämä meidän vauva käyttää), sekä kasa somasti koristelluille korteille hienosti tekstailtuja lasten loruja. Ihania, kaikki tyyni, parhaita lahjoja.

Onneksi marssin tänään kello neljä yläkertaan, sillä matalalta paistava aurinko ei aivan yltänyt alakertaan ja keittiöön, mutta makuuhuone kylpi kultaisessa valossa. Kun tulin portaita ylös, luulin aluksi jättäneeni lampun päälle.


Piskuisen, mutta toivottavasti sitäkin lämpimämmän peitteen kudoin talvilapselle Pirtin kehräämön karstavillasta. Emmin hetken, sillä vaikkakin lämmintä, maailman pehmoisinta paksu karstavilla ei tietenkään ole. No, peitto on vaunuihin lämmikkeeksi eikä sinällään ole ihoa vasten, joten lämpö ratkaisi. Tuli hieman turhankin soma reunapitseineen, mutta myönnän, etten kertakaikkiaan jaksanut purkaa kerran aloitettua pitsireunaa vaan totesin kylmästi, että näillä mennään.

Villatakkejakin pienelle jo on, mutta tammikuun alussa pakkasten paukkuessa huomasin, että villahousuthan ne olis rautaa. Ja tällaiset tuli. Housuja en ole koskaan kutonut ja katsoin mallia viimeisestä Modasta eli vuoden 2010 ekasta numerosta ja keksin loput.

Pitäkää peukkuja, että saan talvilapsen pian luoksemme. Yhdeksän kuukauden jälkeen olen niin kovin utelias.

11 kommenttia:

kaisa kirjoitti...

Voih, ihanaa odotusta! Kyllä lapsi sieltä tulee, aina ne ajallaan tulevat.

Laura Proust kirjoitti...

Näin viime yönä unta että lapsi syntyi ja oli poika (ja sitten aattelin, että miten mahtaa säärystimet nyt passata!).

Ihkut villahousut, aivan hienot värit! Nauti kultaisesta valosta ja isosta mahasta se hetki, kun sitä vielä kestää – valoa toivottavasti vähän pitempään kuin mahaa...

tuijam kirjoitti...

Oletko kokeillut kylvettää Pirtin kehräämön karstavillasta neulottua peittoa? Lämmintä vettä vatiin, peitto sekaan ja hieman puristelet ja mutjaat - kuivatuksen jälkeen peiton pitäisi olla pehmoinen kuin mikä. Olen viimeaikoina neulonut isännälle sukkia karstavillasta, tekovaiheessa lanka on rouhea ja ikävänkin karhea, mutta tuo vesikypy on pehmentänyt pinnan ihanasti. Kokeile! Saatat ehtiä vielä ;-)

tuijam kirjoitti...

karstavillasta kirjoittaessa tarkoitin karstalankaa ;-)

Ilona kirjoitti...

Söpöt pökät! Peitostakin tykkään, ja mähän en yleensä siedä mitään kovin hempeää, joten voit varsin hyvin lakata ällöttelemästä siellä :)

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa loppuodotusta!
Itse jouduin odottelemaan viimeistäni viikkokausia (kuulemma laskuvirhe...), mutta kätilö lohdutti, ettei yksikään lapsi ole jäänyt syntymättä. Ja niin vain ennen sovittua vauvalaan menoa alkoikin tapahtua ja lapsi tuli maailmaan ihanaisena kevätyönä.

Iirismaria kirjoitti...

Hei kivaa, täällähän on ihania kommentteja!
Kaisa, niin minullekin on sanottu, mutta viime päivinä aloin kyllä epäillä. Neuvolassa paino on viime kerrat laskenut hitusen joka kerta, ehkä se vain katoaa?
Nuttu - hauskaa että näit unta juuri viime yönä, koska viime yönä alkoi ekaa kertaa supistella ja juimia siihen malliin, että toivoa on, nukuttua en juuri saanut.
Tuija M - suursuurkiitos vinkistä! Lähdenkin heti kylvettämään peittoa. Olin laiskasti miettinyt josko jaksaisin kastella sen ja pingottaa, mutta nythän sen toki teen!
Ilona A - no se on kyllä totta, ehkä vain hyväksyn peiton ja lievän hempeyden. Tää keskustelu tuntuu muuten oudon tutulta. Olen ehkä ennenkin kutonut asioita, joiden hempeyden kanssa olen tuskaillut ja sinä lohduttanut. Luulen.
Anonyymi - juu, niinhän ne lohduttaa, hassua miten 9 kk:n jälkeen voikin olla usko koetuksella :)

-maria- kirjoitti...

Ihastuttavia neuleita pikkuista on odottamassa! Minä olen joillekin karkeille villavaatteille antanut vielä hoitokylvyn (lanoliinia pullosta, meillä olevassa pullossa lukee "Sonett villanhoitoaine"), niin jopa on pehmentynyt.

Muiden kommentoijien tapaan uskon, että kyllä se vauva sieltä tulee, ennemmin tai myöhemmin :) Tsemppiä synnytykseen, kun sen aika koittaa!

tuijam kirjoitti...

Eilen kylvettäessäni muutamat rouheat karstalankasukat ihanan pehmeiksi, tuli mieleen peittosi. Annoitko sille vesikyytiä? Pehmenikö?

Iirismaria kirjoitti...

Hei Tuija! Joo, annoin vesikyytiä, suuret kiitokset patistuksestasi; paitsi pehmeämpi, peitto myös asettui ja sopivasti suurenikin. Kyllähän tiesin, että kastelu ja pingotus aina kannattaa, mutta kun laiskotti :) Onneksi tuo kommenttisi myös pehmenemisestä sai minut lopulta tarttumaan puuhaan, koska lopputulos oli kovasti pienen vaivan arvoinen! Siis kiitos!

tuijam kirjoitti...

Hienoa että peitto taipui pehmeäksi ja että patistelustani oli hyötyä. ;-)